Wil je ook een blog starten? Een verstandige keuze, want bloggen is leuk en super interessant voor je business. Toch kan ik me voorstellen dat je ook twijfelt, want hoe begin je nu precies met een blog? Voor de mensen die een soort stappenplan handig vinden, heb ik een aantal punten op een rijtje gezet die je helpen bij de start van je blog. Het is niet perse noodzakelijk om alles stap voor stap uit te voeren, maar zeker handig om dit bericht door te lezen en te filteren welke informatie voor jouw blog van belang is!
1. Kies een niche voor je blog
Als je hebt besloten om een blog te starten is het heel belangrijk om te bedenken op welk niche je je gaat richten. Je kunt kiezen voor een heel specifiek onderwerp, maar wellicht trek je daarmee te weinig bezoekers. Met een meer generiek blog zal daarentegen lastiger zijn om focus te houden en je doelgroep te trekken. Als voorbeeld, met dit blog richten wij ons op de startende ondernemer. Bij elk bericht dat op dit blog verschijnt, denk ik na of het echt een boodschap heeft voor iemand die van plan is een bedrijf te starten of dat zojuist heeft gedaan. Natuurlijk zullen er berichten zijn die ook interessant zijn voor personen die al langer ondernemen (en ook zij zijn van harte welkom), maar in principe moet de boodschap aantrekkelijk zijn voor de startende ondernemer. Dit is dus onze niche waar wij specifiek voor hebben gekozen.
2. Je blog opzetten
Heb je een niche gekozen voor je blog, dan kun je het blog ook daadwerkelijk gaan opzetten. Bij Website voor Starters nemen wij alle zaken op dit gebied voor je uit handen. Wat wij voor je doen:
- je domeinnaam registreren: heb je tips nodig voor een domeinnaam, lees dan even ons artikel over domeinnamen.
- webhosting regelen: je webhosting is in ons pakket standaard inbegrepen en is een compleet en betrouwbaar pakket
- WordPress installeren
- thema kiezen: je hebt bij Website voor Starters keuze uit diverse templates die je blog nog persoonlijker maken, wij installeren het thema van je keuze en verwerken hierin je logo
Binnen 2 werkdagen na je akkoord kun je aan de slag met je blog zonder zorgen te hebben over techniek, installatie of wat dan ook. Wij regelen alles tot in de puntjes voor je en je kunt snel aan de slag!
3. Belangrijke pagina’s aanmaken
Zodra je blog is opgezet kun je beginnen met het aanmaken van een aantal basispagina’s, zoals:
- homepage
- contactpagina
- over ons pagina
- sitemap
- nieuwsbrief aanmelding
- wettelijk verplichte pagina’s
Wij vinden het altijd handig om dergelijke pagina’s gewoon vanaf het begin goed aan te maken. Het vormt een soort frame van je site en dit frame breid je steeds verder uit door nieuwe artikelen te plaatsen.
4. Schrijven
Tsja, de basis van je blog is toch echt het schrijven van artikelen. Vergis je niet, het is best een tijdrovend klusje om blogartikelen te schrijven dus ruim hiervoor echt tijd in je agenda in. Zelf begin ik vrijwel elke dag met het schrijven van een blog. Aangezien wij meerdere blogs hebben, is dit ook wel noodzakelijk om elk blog regelmatig van nieuwe content te voorzien.
Aangezien je net begint met je blog kun je deze eerste week best volstaan met 1 of 2 berichtjes. Je bent natuurlijk ook druk met het vullen van de basisinformatie en je moet WordPress nog een beetje leren kennen. Ook is het slim om een lijstje te maken van toekomstige berichten die je nog wilt gaan plaatsen. Denk daarbij aan actuele berichten rond de feestdagen en grote evenementen. Daarnaast kun je bepaalde onderwerpen regelmatig laten terugkeren.
5. Planning
Een succesvol blog komt je niet aanwaaien, hierin gaat echt tijd zitten. Het nadenken over bepaalde factoren is dan ook zeker verstandig. Het is beter om gericht een bepaald doel na te streven dan lukraak wat berichtjes te plaatsen en maar zien waar het eindigt.
Denk dus na over factoren zoals:
- hoe ga je bezoekers naar je blog trekken?
- hoe wordt jouw blog beter dan het blog van concurrenten?
- hoe zet je bezoekers om in klanten, m.a.w. hoe verhoog je de conversie van je blog?
- hoe zorg je ervoor dat bezoekers bepaalde pagina’s op je blog zeker gaan bezoeken?
Een goede planning zal je echt op weg helpen om meer succes te behalen met je blog.
6. Social media profielen aanmaken
Een belangrijke stroom van bezoekers kun je aan je blog binden door middel van social media. Het aanmaken van profielen op deze sites is dan ook echt iets dat je snel moet doen als je begint met je weblog. Herkenbaarheid tussen je blog en je profiel op social media is handig en geeft duidelijkheid voor de bezoeker. Automatisch plaatsen van berichten op al je social media raden wij af, een gerichte aanpak per social medium is beter. Natuurlijk hoef je niet op elk social medium direct heel actief aan de slag te gaan. Maar zorg er in elk geval voor dat je de goede naam vastzet zodat niet een ander daarmee aan de haal kan gaan.
Welke social media mogen niet ontbreken?
- Google+
- YouTube
7. Word expert
Afwachten tot bezoekers naar je toe komen, kan maar er zijn snellere manieren om bezoekers naar je blog te krijgen. Ga op zoek in forums en op andere websites en social media naar vragen waarop je jouw eigen expertstatus op jouw gebied kunt tonen. Reageer vervolgens duidelijk op de vragen en vermeld hierbij natuurlijk ook even je eigen website. Volg ook anderen die zich bevinden in jouw niche zodat je op de hoogte blijft van hun nieuws. Kortom, zorg dat je bekend wordt bij je doelgroep en zorg dat ze jou gaan herkennen als expert. Wees niet bang gratis kennis te delen, op internet is dat tegenwoordig heel gebruikelijk en juist het delen van nuttige informatie kan je die expertstatus geven. Wees trouwens ook niet bang zelf vragen te stellen, houd het gesprek gaande over onderwerpen die voor jou van belang zijn en dit is heel belangrijk.
Aan de slag met je blog!
Ik hoop dat de bovenstaande tips je op weg helpen bij het starten van je eigen blog. En natuurlijk hoop ik dat je zult merken dat het echt heel leuk is om te bloggen. Het is tof te weten dat je artikelen schrijft die worden gelezen en persoonlijk vind ik het leuk om over onderwerpen gestructureerd na te denken. Ook voor mezelf is het vaak leerzaam om op deze manier met onderwerpen bezig te zijn en zo meer kennis op te doen.
Heb je nog vragen over de eerste stappen om een blog te beginnen of wil je direct aan de slag? Ik denk graag met je mee! Aarzel dus niet contact op te nemen met Stephanie.